Tapahtumat

Seuran suunniteltuja toimintoja sekä tapahtumia vuonna 2023 

Etelä-Afrikka-infoa ja keskustelua;  Studio Rauhanaseman maanantaisarjassa , näillä näkyn syksyllä - tarkkaan päivämäärään vielä palataan. Alustajana kirjailija Annu Kekäläinen, joka kertoo kokemuksistaan Etelä-Afrikan kehityksestä 90-luvulta tähän päivään.

 Seuran vuosikokous 9.5.23 klo 18.00 Pasilan Kirjastossa, Kellosilta 9

 Africa-Day 25.5 2023 eri Afrikka-järjestöjen yhteistapahtumana Kulttuurikeskus Kaisassa. ( katso  alempana). Seura aktiivisesta mukana.

Osallistuminen Ystävyysseurojen Liiton pop-up-kahvilaan elokuussa Rauhanasemalla tuotteilla Etelä-Afrikasta.

2.11 Jäsentilaisuus Oodissa  jossa jäsenemme Olli Juvonen kertoo kuvin ja videoin kokemuksistaan asumisestaan Etelä-Afrikassa 
60-luvulla. Paikka ja aika Oodin ryhmätila 3 klo 17.30  

 Seminaari  otsikolla " Ajetaanko kolonialismin jälkeinen Eurooppa ulos Afrikasta ?"   3-4 alustajaa - mm Pohjoismaisesta Afrikkainstituutista -  ja paneelikeskustelu, jossa yleisö mukana. Olemme joituneet muuttamaan seminaariajan - ja siten myös - paikan. Palataan kun uusi aika ja paikka varmistuu. ja silloin myös alustajat

Suunnitteluissa  mm. "Afrikka-konserttia" lopputalvena tai keväänä, yhteistyössä Etelä-Afrikan Tukholman lähetystön kanssa, Afrika-Day tapahtumaa muiden "Afrikka-järjestöjen" kanssa ym.
Yhteistyö Etelä-Afrikan suurlähetystön kanssa
Suomi-Etelä-Afrikkaseuran puheenjohtaja Börje Mattsson tapasi Helsingissä Etelä-Afrikan Tukholman  suurlähettilään Brigitte Mabandlan hänen käydessään maassamme Ulkoministeriön kokouksessa. 
Tapaamisessa käytiin hyvin hedelmällinen keskustelu  yhteistyön kehittämisestä - kun Tukholman lähetystö nykyään on akkreditoitu myös Suomeen. Alustavasti hahmoteltiin  mm. mahdollista "Afrikka-konserttia" syksyllä tai talvella sekä seuraavaa seminaaria  marraskuussa, jossa suurlähetistö ehdottomasti haluaa olla mukana ja läsnä. Keskuteltiin myös tulevasta Africa Daystä.
Tarkoituksena on mahdollsimman pian luoda yksityiskohtainen yhteinen yhteistyösuunnitelma seuran ja suurlähetystön välillä. Tähän palataan. 

Puheenjohtaja Mattsson vierailee lokakuussa Tukholmassa tapaamassa Etelä-Afrikan suurlähettilästä, ja silloin hahmotellaan yhdessä tulevaa yhteistyötä.
Etelä Afrikka Africa Day:ssa  25.5.

Africa Dayn valmistelut ovat käynnissä monen järjestön yhteistyönä  ja jossa myös SEAS on kiinteästi mukana.  Tapahtuma - tai ehkä voi jopa puhua tapahtumista, pidetään kulttuurikeskus Kaisassa Helsingissä.  Siinä - kuten tapana on  ollut - keskitytään erityisesti muutamaan Afrikan maahan ja niiden joukossa on tällä kertaa Etelä-Afrikka. Kun ohjelma hahmottuu, tulemme kertomaan siitä tarkemmin tällä sivulla.

Africa Day Celebration 2023

African Day in Finland 2023 is to celebrate this diverse continent through music, fashion, and food.

 About this event

 This free event is for you and your family to experience the different cultures and heritage of African countries amongst the Finnish society. Come experience the music, authentic African dance groups, a children’s show, and enjoy African dishes. 

 There will also be keynote speakers and a panel discussion on the theme of: "The year of accelerating collaboration and trade."

 When: 25th May, 17:00 - 21:00 (EEST)

 Where: Caisa Cultural Center, Kaikukatu 4 B, Helsinki

This event is organized in collaboration with Afaes ry, EarthAngels of Finland, Finnish-South African Society, Finnish-African Society ry, Finnish Morocco Association  Smyky RY, Ghana Union Finland, Heed Finland ry, Igbo Language & Culture Advancement Initiative / ILCAN ry, EarthAngels of Finland ry, Rhythms of Sisterhood, Suomi-Namibia Seura, Suomi-Tanzania Seura, SahWira Africa International, The Sierra Leone’s Consulate Planning Office, Think Africa, UPF Finland ry, WODESS ry and YEPP ry, 

 Reserve your seat in advance by registering here: https://www.eventbrite.com/e/africa-day-celebration-2023-tickets-617307562537


Kaupunginmuseon näyttely Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta 22.4 - 24.9

Näyttelyn keskeisiä teemoja ovat mm. perhe- ja ystävyyssuhteet, kauneusihanteet, identiteetti ja aktivismi. Näyttelyn avulla halutaan lisätä afrosuomalaisuuteen liittyvää tietoisuutta kertomalla, kuinka afrosuomalaiset ovat osa Helsinkiä ja helsinkiläisyyttä sekä vahvistaa afrosuomalaista kulttuuriperintöä museon kokoelmissa. Kaupunginmuseon näyttely avaa afrosuomalaisille tilan vaikuttaa myös oman paikallisen historiansa ja tarinansa tallennukseen.

Afrosuomalaisuudella viitataan näyttelyssä suomalaisiin, joilla on sukujuuria Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja jotka kuuluvat laajemmin afrikkalaiseen diasporaan. Kaikki näin määritellyt eivät kuitenkaan koe olevansa afrosuomalaisia eikä Suomessa asuvilla mustilla ja afrikkalaistaustaisilla ole yhteistä identiteettiä, historiaa tai kulttuuria. Mitä afrosuomalaisuudesta sitten tallennetaan jälkipolville? Tätä kysymystä pohditaan kaupunginmuseossa 22. huhtikuuta alkaen. Kävijöillä on mahdollisuus liittää omat kokemuksensa tai kuvansa osaksi näyttelyä, joka toimii tilana myös tapahtumille, työpajoille, keskusteluille ja kokemusten vaihdolle.

Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta -näyttelyn on kuratoinut Wisam Elfadl ja tuottanut tutkija Eero Salmio. Näyttelyn suunnittelusta vastaa Alina Pajula ja graafisesta suunnittelusta Jade Lönnqvist. Näyttelyn kampanjailmeen on suunnitellut Hasan & Partners. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Museum of Impossible Formsin ja Helsingin afrosuomalaisen yhteisön kanssa.

Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta
22.4.–24.9.2023
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
Vapaa pääsy

 

Suomen Katusoiton SM-kisat 5.8.2023  "Troubadours" ovat luonteeltaan aktiivisesti monikulttuuriset, eli siihen toivoitaan mukaan osaalistujia monista eri taustoista ja kulttuureista. Joten kaikki myös afrikkataustaiset muusikot, ja ryhmät , ilmoittautukaa !  SM-kisat ovat "avoimet", eli siihen voi myös ulkomaiset ottaa osaa!
 Ilmoittautumiset etnokultfinn@gmail.com